administratie.ro

eurourbanism.ro

agroaliment.ro

edumanager.ro

medicalmanager.ro

Data publicarii: Joi, 23 Aprilie 2009 Alte articole din Legislatie
 

Parlamentul Europei a adoptat pachetul legislativ pentru liberalizarea pietei de energie electrica si gaze naturale

UE.jpgParlamentul European a adoptat, pe 22 aprilie, pachetul legislativ privind piata interna de energie electrica si gaze naturale, iar in urma compromisului negociat cu presedintia ceha a UE drepturile consumatorilor au fost intarite.
In urma compromisului la care s-a ajuns cu Consiliul, statele membre vor putea alege unul dintre cele trei modele in ceea ce priveste separarea productiei de distributia de gaze naturale si electricitate.

Astfel, separarea productiei de distributia de gaze naturale si electricitate sa va putea face prin separarea proprietatii intre companiile de productie de energie electrica si cele de transmisie sau prin optiunile Operatorului Independent de Sistem (OIS) si Operatorului Independent de Transport (OIT).

Optiunea OIS permite intreprinderilor integrate pe verticala sa-si pastreze proprietatea asupra activelor retelei, dar prevede ca reteaua de transport in sine sa fie administrata de un operator de sistem independent, o intreprindere sau o entitate complet separata de intreprinderea integrata pe verticala, care indeplineste toate functiile unui operator de retea.

A doua optiune, OIT, va permite societatilor sa ramâna in proprietatea sistemelor de transport, cu conditia ca acestea sa fie gestionate de un operator independent de transport.

Operatorul de transport si de sistem detine un organism de supraveghere responsabil cu luarea deciziilor susceptibile de a avea un impact major asupra valorii activelor actionarilor. Un program de conformitate va defini masurile adoptate in vederea excluderii posibilitatilor de comportament discriminatoriu. Un agent de conformitate va monitoriza punerea in aplicare a programului de conformitate.

Un aspect esential in ceea ce priveste aprovizionarea consumatorilor il reprezinta accesul la date obiective si transparente privind consumul. Consumatorii trebuie sa aiba acces la aceste date privind consumul, preturile asociate si costurile serviciului, astfel incât sa poata invita concurentii sa le prezinte o oferta pe baza acestora.

Noua legislatie confera consumatorilor dreptul de schimbare a furnizorului de gaze naturale sau electricitate in timp de trei saptamâni, in mod gratuit, si dreptul de a primi un decont final de lichidare, dupa schimbarea furnizorului de energie electrica, in termen de sase saptamâni de la schimbarea furnizorului. De asemenea, clientii au dreptul de a primi toate datele relevante privind consumul, iar furnizorii de energie electrica trebuie sa precizeze, in documentele puse la dispozitia clientilor finali, ponderea fiecarei surse de energie in mixul energetic utilizat de catre furnizor.

Statele membre sunt obligate sa garanteze ca toti clientii casnici si, atunci când considera adecvat, micile intreprinderi, adica intreprinderile cu mai putin de 50 de salariati si o cifra de afaceri anuala sau un bilant care nu depaseste 10 milioane de euro, beneficiaza de serviciile universale, si anume de dreptul de a li se furniza, pe teritoriul lor, energie electrica de o calitate bine definita, la preturi rezonabile, transparente, usor comparabile si nediscriminatorii.


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !


Alte articole din Legislatie

 


EDITORIAL
Mama crizei gunoaielor
ionita sorin.jpg
"In 2006, Romania a finalizat negocierile pe capitolul Mediu cu promisiunea grandioasa ca va inchide pana in 15 iulie 2009 toate gropile de gunoi neconforme cu standardele UE."
Daca bagati de seama, 15 iulie este maine. Dupa cum banuiesc deja cei care stiu maniera romaneasca de guvernare, pana acum nu s-a facut mare lucru, totul fiind lasat pe ultimul moment. La ora asta, Romania mai are aproximativ 2.300 de depozite traditionale, primitive, din care vreo 50 a par tin marilor orase.
Un editorial de Sorin Ionita publicat in Evenimentul Zilei. » Citeste
The RedPoint
ANALIZA
Charisma & Primavera - eficacitate in administratia publica
charisma_cutie.png
Adoptarea solutiilor informatice integrate care sa permita gestionarea unitara a activitatilor unei institutii publice, de la cele financiar - contabile, bugetare si pana la resurese umane si management de proiect, reprezinta deopotriva alinierea la standardele europene si cresterea eficacitatii acestor institutii. » Citeste
lexus
COMPANIA SAPTAMANII
Novensys - specialistul care integreaza solutii inteligente pentru managementul informatiei
novensys.jpg
Novensys este unul dintre cei mai importanti integratori de solutii complete pentru managementul informatiei din Romania. Novensys ofera seriviicii de consultanta, dezvoltare, implementare si customizare solutii software precum si solutii dezvoltate inhouse.
Portofoliul Novensys reuneste solutii integrate pentru managementul resurselor unei organizatii, BPA, BI, CRM precum si solutii pentru automatizarea proceselor de business, de la sisteme hardware, consumabile si infrastructura hardware la platforme software. » Citeste
INTERVIU
"Ghiseul Unic in Administratia Publica - schimba stilul si sistemul"
niculae_mary.jpg
Afirma Mary Niculae, Director al companiei CG&GC Software Solutions, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului National de Administratie Publica.

Aceasta detaliaza avantajele aduse de introducerea sistemului de Ghiseu Unic in institutiile administratiei publice, influenta asupra modernizarii stilului de lucru in aceste institutii si modul in care el contribuie la realizarea unui control riguros al resurselor. » Citeste
EVENIMENT
O noua companie feroviara ar putea lua fiinta in Romania
tren.jpg
Subsecretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, a anuntat la Radio France International ca o noua companie feroviara ar putea lua fiinta in Romania, companie care va avea vagoane compacte - de dormit, restaurant - si care va face legatura intre orasele principale din tara.
"Vor fi introduse in circulatie trenuri compacte de vagoane de dormit. Va aparea o societate de transport feroviar , numai cu vagoane de dormit si cu vagoane restaurant, care vor face legatura intre principalele orase din tara, spre exemplu Timisoara cu Bucurestiul, Constanta cu Iasiul, Iasiul cu Clujul", a sustinut Constantin Axinia. » Citeste

Vizitatori
counter