administratie.ro

eurourbanism.ro

agroaliment.ro

edumanager.ro

medicalmanager.ro

Data publicarii: Vineri, 10 Aprilie 2009 Alte articole din Asociatii / Organizatii
 

Organizatia Pro Rosia Montana cere reluarea evaluarii proiectului minier

rosia_montana.jpgOrganizatia neguvernamentala Pro Rosia Montana a solicitat, printr-o scrisoare deschisa adresata joi ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, reluarea activitatii Comitetului de Analiza Tehnica (CAT) pentru continuarea procesului de evaluare a impactului asupra mediului in ceea ce priveste acest proiect.
Demersul Comitetului Director al Pro Rosia Montana, organizatie care sustine ca reprezinta interesele a peste 80% din membrii comunitatii din Rosia Montana, vine la o saptamana dupa cel al sindicalistilor de la SC Rosia Montana Gold Corporation SA, care au avut o initiativa similara.

Oamenii spun ca asteapta de aproape 12 ani ca acest proiect sa inceapa. "Vrem ca romanii, Parlamentul, Guvernul, presedintele Romaniei si lumea intreaga sa stie ca oamenii din zona vor MINERIT, vor acest proiect", se afirma in scrisoarea deschisa adresata si presedintelui Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, si liderului CNS Meridian, Ion Popescu. Semnatarii sustin ca, pana in prezent, "tot ceea ce a facut compania a fost pentru comunitate: centru de internet, pentru ca oamenii de aici care au trait, practic, izolati sa aiba acces la informatie, centru de fitness, clubul pentru comunitate (...), ajutorul dat scolilor, dispensarelor medicale (...), programul social 'Un vecin bun'".

Pro Rosia Montana apreciaza ca "un minerit responsabil, asa cum propune RMGC, care tine cont de toate legile romanesti si internationale, ar face din aceasta zona una de invidiat in tara si, poate, chiar in lume". In incheierea scrisorii, semnatarii isi exprima increderea ca acest proiect minier sa demareze cat mai curand prin reluarea evaluarii impactului asupra mediului.

In septembrie 2007, ministrul Mediului din acea vreme, Korodi Attila, anunta ca "deocamdata" procedura de evaluare a proiectului in ceea ce priveste proiectul minier de la Rosia Montana nu va continua, intrucat certificatul de urbanism care trebuie introdus in aceasta procedura este suspendat de drept. Compania a depus, in 16 noiembrie 2007, o plangere la Curtea de Apel Bucuresti impotriva acestei decizii. Societatea Gabriel Resources /Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) a depus, in luna mai 2006, Raportul de Evaluare a Impactului asupra Mediului - EIM la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, documentul in cauza fiind determinant in obtinerea acordului de mediu necesar demararii exploatarii si inceperii constructiei minei.

Gabriel Resources/ RMGC si-a anuntat, in decembrie 2007, planurile de reducere a activitatilor pana la reinceperea procesului de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana. A fost demarata procedura de disponibilizare a personalului, a fost suspendat programul de achizitionare a terenului, demarat in 2002, fiind cumparate 73% din proprietatile din zona industrializata, din zona protejata si din zona-tampon. De asemenea, a fost suspendat programul de cercetari arheologice preventive, RMGC investind peste 10 milioane de dolari pentru documentarea si conservarea siturilor miniere vechi din Rosia Montana.

In urma cu un deceniu, studiile geologice si de explorare efectuate in zona Rosia Montana - Bucium, in Muntii Apuseni, evidentiau existenta unor resurse de 250 tone de aur in steril si de aproape 1.400 tone de argint, motiv pentru care s-a afirmat ca aici se afla cel mai mare zacamant auroargentifer descoperit in Europa. In 2001-2002, reprezentantii companiei estimau ca zacamantul de la Rosia-Montana contine peste 450 de tone de aur si peste 1.700 tone de argint. Alte date mai recente arata ca zacamantul ar contine in jur de 323 de tone de aur si peste 1.600 de tone de argint.

Activitatile de exploatare propuse pentru Rosia Montana sunt planificate sa dureze 16 ani si vor consta din activitati conventionale de exploatare in cariera cu tehnici de perforare, puscare, incarcare cu excavatoare hidraulice si de transport al minereului cu basculante. Locurile de munca vor varia de la 1.200 in perioada de constructie la circa 600 in perioada de exploatare.


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !


Alte articole din Asociatii / Organizatii

 


EDITORIAL
Mama crizei gunoaielor
ionita sorin.jpg
"In 2006, Romania a finalizat negocierile pe capitolul Mediu cu promisiunea grandioasa ca va inchide pana in 15 iulie 2009 toate gropile de gunoi neconforme cu standardele UE."
Daca bagati de seama, 15 iulie este maine. Dupa cum banuiesc deja cei care stiu maniera romaneasca de guvernare, pana acum nu s-a facut mare lucru, totul fiind lasat pe ultimul moment. La ora asta, Romania mai are aproximativ 2.300 de depozite traditionale, primitive, din care vreo 50 a par tin marilor orase.
Un editorial de Sorin Ionita publicat in Evenimentul Zilei. » Citeste
The RedPoint
ANALIZA
Charisma & Primavera - eficacitate in administratia publica
charisma_cutie.png
Adoptarea solutiilor informatice integrate care sa permita gestionarea unitara a activitatilor unei institutii publice, de la cele financiar - contabile, bugetare si pana la resurese umane si management de proiect, reprezinta deopotriva alinierea la standardele europene si cresterea eficacitatii acestor institutii. » Citeste
lexus
COMPANIA SAPTAMANII
Novensys - specialistul care integreaza solutii inteligente pentru managementul informatiei
novensys.jpg
Novensys este unul dintre cei mai importanti integratori de solutii complete pentru managementul informatiei din Romania. Novensys ofera seriviicii de consultanta, dezvoltare, implementare si customizare solutii software precum si solutii dezvoltate inhouse.
Portofoliul Novensys reuneste solutii integrate pentru managementul resurselor unei organizatii, BPA, BI, CRM precum si solutii pentru automatizarea proceselor de business, de la sisteme hardware, consumabile si infrastructura hardware la platforme software. » Citeste
INTERVIU
"Ghiseul Unic in Administratia Publica - schimba stilul si sistemul"
niculae_mary.jpg
Afirma Mary Niculae, Director al companiei CG&GC Software Solutions, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului National de Administratie Publica.

Aceasta detaliaza avantajele aduse de introducerea sistemului de Ghiseu Unic in institutiile administratiei publice, influenta asupra modernizarii stilului de lucru in aceste institutii si modul in care el contribuie la realizarea unui control riguros al resurselor. » Citeste
EVENIMENT
O noua companie feroviara ar putea lua fiinta in Romania
tren.jpg
Subsecretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, a anuntat la Radio France International ca o noua companie feroviara ar putea lua fiinta in Romania, companie care va avea vagoane compacte - de dormit, restaurant - si care va face legatura intre orasele principale din tara.
"Vor fi introduse in circulatie trenuri compacte de vagoane de dormit. Va aparea o societate de transport feroviar , numai cu vagoane de dormit si cu vagoane restaurant, care vor face legatura intre principalele orase din tara, spre exemplu Timisoara cu Bucurestiul, Constanta cu Iasiul, Iasiul cu Clujul", a sustinut Constantin Axinia. » Citeste

Vizitatori
counter