administratie.ro

eurourbanism.ro

agroaliment.ro

edumanager.ro

medicalmanager.ro

Data publicarii: Vineri, 03 Aprilie 2009 Alte articole din Asociatii / Organizatii
 

Sindicalistii cer convocarea C.A.T. in proiectul Rosia Montana

rosia montana.jpgSindicalistii de la "Rosia Montana Gold Corporation" au solicitat, intr-o scrisoare deschisa adresata pe 2 aprilie ministrului mediului, Nicolae Nemirschi, convocarea de urgenta a Comitetului de Analiza Tehnica in vederea reluarii procesului de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul minier Rosia Montana.
In documentul semnat de presedintele Sindicatului "Viitorul Mineritului", Cristian Albu, sindicalistii isi exprima ingrijorarea ca fostul ministru al mediului Attila Korodi a suspendat procedura de evaluare a studiului de impact asupra mediului din proiectul Rosia Montana "aproape de etapa finala".

Angajatii de la Rosia Montana Gold Corporation sustin ca decizia de suspendare a produs efecte sociale insemnate, prin disponibilizarea unui numar de 171 de salariati. "Decizia continua sa produca ingrijorari in randurile salariatilor actuali ai societatii. Neconvocarea Comitetului de Analiza Tehnica a proiectului minier Rosia Montana genereaza in continuare costuri sociale, prin aceea ca fostii salariati nu mai beneficiaza de plati compensatorii si ajutor de somaj", se arata in scrisoarea sindicalistilor de la "Viitorul Mineritului".

Mai mult, comunitatea miniera din zona nu are o alternativa viabila pentru a-si gasi locuri de munca din cauza ca si celelalte societati din zona si-au disponibilizat angajatii, se subliniaza in document. Sindicalistii sustin ca reluarea procedurii de evaluare a impactului asupra mediului va duce la crearea de locuri de munca, atat pentru personalul disponibilizat de la Rosia Montana, cat si pentru angajatii specializati ai celorlalte societati miniere care si-au inchis activitatea.

In prezent, la compania Rosia Montana Gold Corporation au fost depuse aproximativ 700 de cereri de angajare. Societatea Gabriel Resources/ Rosia Montana Gold Corporation a depus, in luna mai 2006, Raportul de evaluare a impactului asupra mediului la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, documentul in cauza fiind determinant in obtinerea acordului de mediu necesar demararii exploatarii si inceperii constructiei minei. In decembrie 2007, Gabriel Resources/ Rosia Montana Gold Corporation si-a anuntat planurile de reducere a activitatilor pana la reinceperea procesului de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana.

A fost demarata procedura de disponibilizare a personalului, a fost suspendat programul de achizitionare a terenului, demarat in 2002, fiind cumparate 73% din proprietatile din zona industrializata, din zona protejata si din zona tampon. De asemenea, a fost suspendat programul de cercetari arheologice preventive, Rosia Montana Gold Corporation investind peste 10 milioane de dolari pentru documentarea si conservarea siturilor miniere vechi din Rosia Montana.

In urma cu un deceniu, studiile geologice si de explorare efectuate in zona Rosia Montana - Bucium, in Muntii Apuseni, evidentiau existenta unor resurse de 250 de tone de aur in steril si de aproape 1.400 de tone de argint, motiv pentru care s-a afirmat ca aici se afla cel mai mare zacamant auroargintifer descoperit in Europa. In 2001-2002, reprezentantii companiei estimau ca zacamantul de la Rosia Montana contine peste 450 de tone de aur si peste 1.700 tone de argint.

Alte date mai recente arata ca zacamantul ar contine in jur de 323 de tone de aur si peste 1.600 de tone de argint. Activitatile de exploatare propuse pentru Rosia Montana sunt planificate sa dureze 16 ani si vor consta din activitati conventionale de exploatare in cariera cu tehnici de perforare, puscare, incarcare cu excavatoare hidraulice si de transport al minereului cu basculante. Locurile de munca vor varia de la 1.200 in perioada de constructie la circa 600 in perioada de exploatare.


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !


Alte articole din Asociatii / Organizatii

 


EDITORIAL
Mama crizei gunoaielor
ionita sorin.jpg
"In 2006, Romania a finalizat negocierile pe capitolul Mediu cu promisiunea grandioasa ca va inchide pana in 15 iulie 2009 toate gropile de gunoi neconforme cu standardele UE."
Daca bagati de seama, 15 iulie este maine. Dupa cum banuiesc deja cei care stiu maniera romaneasca de guvernare, pana acum nu s-a facut mare lucru, totul fiind lasat pe ultimul moment. La ora asta, Romania mai are aproximativ 2.300 de depozite traditionale, primitive, din care vreo 50 a par tin marilor orase.
Un editorial de Sorin Ionita publicat in Evenimentul Zilei. » Citeste
The RedPoint
ANALIZA
Charisma & Primavera - eficacitate in administratia publica
charisma_cutie.png
Adoptarea solutiilor informatice integrate care sa permita gestionarea unitara a activitatilor unei institutii publice, de la cele financiar - contabile, bugetare si pana la resurese umane si management de proiect, reprezinta deopotriva alinierea la standardele europene si cresterea eficacitatii acestor institutii. » Citeste
lexus
COMPANIA SAPTAMANII
Novensys - specialistul care integreaza solutii inteligente pentru managementul informatiei
novensys.jpg
Novensys este unul dintre cei mai importanti integratori de solutii complete pentru managementul informatiei din Romania. Novensys ofera seriviicii de consultanta, dezvoltare, implementare si customizare solutii software precum si solutii dezvoltate inhouse.
Portofoliul Novensys reuneste solutii integrate pentru managementul resurselor unei organizatii, BPA, BI, CRM precum si solutii pentru automatizarea proceselor de business, de la sisteme hardware, consumabile si infrastructura hardware la platforme software. » Citeste
INTERVIU
"Ghiseul Unic in Administratia Publica - schimba stilul si sistemul"
niculae_mary.jpg
Afirma Mary Niculae, Director al companiei CG&GC Software Solutions, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului National de Administratie Publica.

Aceasta detaliaza avantajele aduse de introducerea sistemului de Ghiseu Unic in institutiile administratiei publice, influenta asupra modernizarii stilului de lucru in aceste institutii si modul in care el contribuie la realizarea unui control riguros al resurselor. » Citeste
EVENIMENT
O noua companie feroviara ar putea lua fiinta in Romania
tren.jpg
Subsecretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, a anuntat la Radio France International ca o noua companie feroviara ar putea lua fiinta in Romania, companie care va avea vagoane compacte - de dormit, restaurant - si care va face legatura intre orasele principale din tara.
"Vor fi introduse in circulatie trenuri compacte de vagoane de dormit. Va aparea o societate de transport feroviar , numai cu vagoane de dormit si cu vagoane restaurant, care vor face legatura intre principalele orase din tara, spre exemplu Timisoara cu Bucurestiul, Constanta cu Iasiul, Iasiul cu Clujul", a sustinut Constantin Axinia. » Citeste

Vizitatori
counter