administratie.ro

eurourbanism.ro

agroaliment.ro

edumanager.ro

medicalmanager.ro

Data publicarii: Luni, 10 August 2009 Alte articole din Asociatii / Organizatii
 

ONG-urile de mediu din Finlanda sunt preocupate de interesul comunitatii

mina.jpgFinlanda este straina de protestele organizatiilor ecologiste de mediu fata de stoparea functionarii exploatatiilor miniere de aur, in care se apeleaza la tratarea minereului cu cianuri, a declarat, joi, intr-o intalnire cu presa, Riikka Aaltonen, Consilier Superior in cadrul Ministerului Economiei din Finlanda.
"In Finlanda nu s-a pus problema organizarii unor proteste venite din partea organizatiilor ecologiste. Singurele nemultumiri au vizat protejarea familiilor de reni din zonele cu exploatatii. Organizatiile de acest tip sunt preocupate de interesul economic al comunitatii, nu de realizarea unui calendar de proteste", a explicat oficialul finlandez.

Totodata, Aaltonen a precizat ca, la ora actuala, colaborarea dintre sustinatorii unui mediu curat si Guvern este mai buna ca niciodata, Partidul Verde fiind inclus in coalitia guvernamentala din Finlanda. "Partidul verzilor face parte din coalitia guvernamentala, la ora actuala. Mai mult, in momentul acordarii licentei de functionare pentru cea mai noua mina aurifera din tara, cea de la Kittila, secretarul de stat din Ministerul Economiei era membru al formatiunii green", a mentionat consilierul finlandez.

Pe de alta parte, oficialul de la Helsinki a precizat ca statul finlandez nu detine niciun procent din actiunile companiilor miniere de pe teritoriul tarii, singurele beneficii ale acestuia rezultand din incasarea anuala a unor taxe si impozite de explorare si exploatatie. Astfel, un operator minier este obligat, prin lege, sa achite taxa de explorare in valoare de 10 euro/hectar, taxa de exploatare, de 25 euro/hectar, precum si taxa de concesionare in cuantum de 20 euro/hectar.

Prin comparatie, potrivit oficialilor RMGC, in Romania compania romano-canadiana achita, anual, o redeventa in valoare de 600 de dolari/hectar, echivalentul unei sume totale de 40 milioane dolari, adica patru la suta din veniturile companiei romano-canadiene. Guvernul finlandez nu percepe niciun fel de redeventa, preluand astfel modelul american. In prezent, industria miniera din Finlanda este pe cale de a fi reformata, prin intocmirea unei noi legi ce ar urma sa fie aplicata incepand din anul 2011.

Potrivit Minusterului Economiei din Finlanda, un astfel de proiect de lege se afla in lucru, urmand ca in toamna acestui an sa fie supus dezbaterii Parlamentului. Pe teritoriul Finlandei sunt deschise, la ora actuala, 21 de explotatatii miniere, dintre care cinci sunt de aur, opt de nichel sau platina, si alte opt de alte metale sau minereuri (carbune, cupru, aur etc.).

Din datele puse la dispozitie de catre oficialitatile de la Helsinki reiese faptul ca participatia efectiva a Executivului finlandez la derularea in bune conditii a unei exploatatii miniere se refera strict la partea de infrastructura. Astfel, Guvernul finanteaza construirea de gari, sosele, drumuri, dar si pregatirea profesionala a personalului minei din zona.

Mina de aur de la Kittila este, de departe, cea care ridica productia anuala de aur a Finlandei, cu circa cinci tone din cuntumul total de opt. Perioada de operare a exploatatiei situata la 900 de kilometri de Helsinki este preconizata la 13 ani, dar, potrivit oficialilor companiei operatoare - Agnico Eagle - resursele existente in acea zona pot fi exploatate pana la 30 de ani.

Productia saptamanala a minei din Kittila este de 75-100 kilograme de aur, turnate in cel mult patru lingouri a cate 25 de kilograme, iar cantitatea de roca exploatata este de 21.000 de tone. Salariul mediu al unui miner finlandez variaza de la 3.000 euro pentru personalul feminin, la 3.500 euro pentru barbati. In privinta raportului dintre materialul util exploatat si cel steril ramas, la exploatatia din Finlanda acesta este de 10 tone de steril la o tona de roca procesata.

In acelasi timp, in Romania raportul este unul mult mai bun - la fiecare tona de roca exploatata si procesata raman in urma circa 1,2 tone de steril neutilizabil. La ora actuala, la nivel european, Finlanda detine suprematia in materie de productie de aur, cu circa opt tone/an, cea mai mare cantitate fiind extrasa in localitatea Kittila de catre compania canadiana Agnico Eagle - cinci tone anual. Locul secund al ierarhiei este ocupat de catre Suedia, cu aproximativ patru tone de aur/an, in timp ce pozitia a treia revine Spaniei, cu o productie anuala de 3,5-4 tone.


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !


Alte articole din Asociatii / Organizatii

 


EDITORIAL
Mama crizei gunoaielor
ionita sorin.jpg
"In 2006, Romania a finalizat negocierile pe capitolul Mediu cu promisiunea grandioasa ca va inchide pana in 15 iulie 2009 toate gropile de gunoi neconforme cu standardele UE."
Daca bagati de seama, 15 iulie este maine. Dupa cum banuiesc deja cei care stiu maniera romaneasca de guvernare, pana acum nu s-a facut mare lucru, totul fiind lasat pe ultimul moment. La ora asta, Romania mai are aproximativ 2.300 de depozite traditionale, primitive, din care vreo 50 a par tin marilor orase.
Un editorial de Sorin Ionita publicat in Evenimentul Zilei. » Citeste
The RedPoint
ANALIZA
Charisma & Primavera - eficacitate in administratia publica
charisma_cutie.png
Adoptarea solutiilor informatice integrate care sa permita gestionarea unitara a activitatilor unei institutii publice, de la cele financiar - contabile, bugetare si pana la resurese umane si management de proiect, reprezinta deopotriva alinierea la standardele europene si cresterea eficacitatii acestor institutii. » Citeste
lexus
COMPANIA SAPTAMANII
Novensys - specialistul care integreaza solutii inteligente pentru managementul informatiei
novensys.jpg
Novensys este unul dintre cei mai importanti integratori de solutii complete pentru managementul informatiei din Romania. Novensys ofera seriviicii de consultanta, dezvoltare, implementare si customizare solutii software precum si solutii dezvoltate inhouse.
Portofoliul Novensys reuneste solutii integrate pentru managementul resurselor unei organizatii, BPA, BI, CRM precum si solutii pentru automatizarea proceselor de business, de la sisteme hardware, consumabile si infrastructura hardware la platforme software. » Citeste
INTERVIU
"Ghiseul Unic in Administratia Publica - schimba stilul si sistemul"
niculae_mary.jpg
Afirma Mary Niculae, Director al companiei CG&GC Software Solutions, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului National de Administratie Publica.

Aceasta detaliaza avantajele aduse de introducerea sistemului de Ghiseu Unic in institutiile administratiei publice, influenta asupra modernizarii stilului de lucru in aceste institutii si modul in care el contribuie la realizarea unui control riguros al resurselor. » Citeste
EVENIMENT
O noua companie feroviara ar putea lua fiinta in Romania
tren.jpg
Subsecretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, a anuntat la Radio France International ca o noua companie feroviara ar putea lua fiinta in Romania, companie care va avea vagoane compacte - de dormit, restaurant - si care va face legatura intre orasele principale din tara.
"Vor fi introduse in circulatie trenuri compacte de vagoane de dormit. Va aparea o societate de transport feroviar , numai cu vagoane de dormit si cu vagoane restaurant, care vor face legatura intre principalele orase din tara, spre exemplu Timisoara cu Bucurestiul, Constanta cu Iasiul, Iasiul cu Clujul", a sustinut Constantin Axinia. » Citeste

Vizitatori
counter