administratie.ro

eurourbanism.ro

agroaliment.ro

edumanager.ro

medicalmanager.ro

Data publicarii: Vineri, 07 August 2009  
 

Doar jumatate din populatia Romaniei este racordata la retele de canalizare

canalizare.jpgGradul de racordare la retele de canalizare a crescut cu doi la suta in primul semestru din 2009, comparativ cu perioda similara din 2008, ajungand la 51,39 la suta fata de 49,46 la suta in 2008, se arata in raportul semestrial al Administratiei Nationale "Apele Romane"(ANAR).
De asemenea, gradul de racordare la statiile de epurare a fost de 42,65 la suta la finele lunii iunie 2009, fata de 42,18 la suta in perioda similara din 2008.

ANAR monitorizeaza semestrial si realizeaza un raport referitor la stadiul implementarii Directivei 91(271)EEC privind evacuarea apelor uzate urbane la aglomerari umane cu mai mult de 2000 de locuitori.

In prima jumatate a anului 2009, din cele 2.605 aglomerari identificate in Romania, chiar daca exista 513 sisteme de canalizare functionale, doar 24 dintre ele sunt conforme cu cerintele Directivei 91(271)EEC, privind epurarea apelor uzate urbane. De asemenea, 397 aglomerari sunt deservite de 362 statii de epurare functionale, din care numai 14 statii de epurare sunt conforme cu cerintele Directivei europene, numai pentru treapta secundara de epurare.

Conform raportului ANAR, din volumul total de ape uzate care necesita epurare, de 1,86 miliarde mc/an, numai 560,6 milioane mc/an, adica doar 30 la suta au fost suficient epurate in anul 2008. Restul de 691,064 milioane mc/an, adica 33,13 la suta sunt ape uzate neepurate si 689,145 milioane mc/an, circa 37 la suta sunt ape insuficient epurate.

Prin urmare, un procent de 70 la suta din apele uzate provenite de la principalele surse de poluare a ajuns in 2008 in receptori naturali, in special in rauri, neepurate sau insuficient epurate, comparativ cu un procent de 80 la suta din apele uzate cat era in perioada 2005-2006.

"Aceasta reducere cu 10 la suta a cantitatii de poluanti evacuate se datoreaza scaderii consumului de apa potabila si reducerii pierderilor de apa din reteaua de canalizare, precum si imbunatatirii functionarii statiilor de epurare modernizate. Cu toate acestea, procentul de ape neepurate ramane in continuare destul de mare, astfel incat obiectivul major ramane cresterea numarului de statii de epurare si modernizarea celor existente, astfel incat nivelul de calitate a apelor sa ajunga la standardul european de calitate, respectiv clasa II de calitate, respectiv a apelor care se incadreaza in prezent in clasele III, IV si V de calitate", se arata in raportul ANAR.

Referitor la aportul de ape uzate repartizat pe activitati, cel mai mare volum de ape uzate a fost evacuat de unitati din domeniile energie electrica si termica - 3,462 miliarde mc/an (aproximativ 66 la suta din total), aglomerari urbane - 1,319 miliarde mc/an (circa 25 la suta), industrie metalurgica si constructii de masini - 174,309 milioane mc/an, respectiv 3,3 la suta si prelucrari chimice - 146,558 milioane mc/an (2,8 la suta).

Potrivit raportului, marile aglomerari urbane raman unul dintre cei mai mari poluatori ca de exemplu orasele Bucuresti, Galati, Braila, Tulcea, Giurgiu, Turnu Severin, Ploiesti, Targoviste, Bacau, Barlad, Vaslui, Suceava, Botosani, Husi.

De asemenea, mari poluatori sunt complexele de crestere a animalelor care au negociat cu Comisia Europeana o perioada de tranzitie in care trebuie sa se conformeze (cea mai mare limita de timp este 2013), unitatile industriale Azomures, Targu Mures, Oltchim Ramnicu-Valcea, Uzinele Cloro-sodice Govora, Chim Complex Borzesti, Letea Bacau, Petrobrazi, Viromet Victoria, Sometra Copsa Mica, exploatarile miniere SNL Oltenia, CN Huilei, Baia Borsa, Suplacu de Barcau.

"Reducerea surselor de poluare se poate face prin realizarea de noi statii de epurare si, in marile aglomerari urbane (peste 10.000 de locuitori echivalenti), a treptelor tertiare de epurare a apelor uzate", precizeaza ANAR.

Pana la sfarsitul anului 2009, in Bucuresti, trebuie finalizata linia I (10 mc(s), urmand ca, pana in 2012 sa fie realizate si lucrarile la linia II de epurare. Din totalul statiilor de epurare, 18 statii de epurare au grade de racordare mai mari de 95 la suta, respectiv statiile de epurare aferente aglomerarilor Cluj-Napoca, Constanta, Sibiu, Bistrita, Victoria, Slobozia, Urziceni, Tandarei, Fieni, Stei, Sebes-Petresti, Plopeni, Arad, Curtea de Arges, Buzau, Odorheiul Seciuesc, Carei, statii de epurare care trebuie sa fie, de asemenea, finalizate.

In plus, pana la sfarsitul anului 2010, o parte din marile aglomerari urbane cu mai mult de 100.000 de locuitori echivalenti, de exemplu, Bucuresti, Cluj, Iasi, Buzau, Piatra Neamt, Satu Mare, Carei (judetul Satu Mare), Constanta, Galati, Targu Mures, Ploiesti, Timisoara trebuie sa raporteze finalizarea lucrarilor la statiile de epurare cu treapta tertiara si implicit racordarea integrala la acestea.

Valoarea totala a investitiilor necesare pentru conformarea cu cerintele directivelor europene privind apa si apa uzata pana in anul 2018 a fost estimata la 19 miliarde euro, din care fondurile alocate prin POS Mediu (finantare din fonduri de coeziune si co-finantare nationala) si Programul National de Dezvoltare Rurala (finantat de Fondul European de Dezvoltare Regionala pentru Agricultura) reprezinta circa 17 la suta din necesar (pentru perioada 2007-2013), restul urmand sa fie sustinut prin fonduri europene (perioada 2013-2018), institutii de finantare internationala (BIRD, BERD, BEI), bugetul de stat (alocat de alte ministere implicate, Ministerul Agriculturii si Ministerul Transporturilor), bugete locale, precum si credite si parteneriate public-private.


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !


 

 


EDITORIAL
Mama crizei gunoaielor
ionita sorin.jpg
"In 2006, Romania a finalizat negocierile pe capitolul Mediu cu promisiunea grandioasa ca va inchide pana in 15 iulie 2009 toate gropile de gunoi neconforme cu standardele UE."
Daca bagati de seama, 15 iulie este maine. Dupa cum banuiesc deja cei care stiu maniera romaneasca de guvernare, pana acum nu s-a facut mare lucru, totul fiind lasat pe ultimul moment. La ora asta, Romania mai are aproximativ 2.300 de depozite traditionale, primitive, din care vreo 50 a par tin marilor orase.
Un editorial de Sorin Ionita publicat in Evenimentul Zilei. » Citeste
The RedPoint
ANALIZA
Charisma & Primavera - eficacitate in administratia publica
charisma_cutie.png
Adoptarea solutiilor informatice integrate care sa permita gestionarea unitara a activitatilor unei institutii publice, de la cele financiar - contabile, bugetare si pana la resurese umane si management de proiect, reprezinta deopotriva alinierea la standardele europene si cresterea eficacitatii acestor institutii. » Citeste
lexus
COMPANIA SAPTAMANII
Novensys - specialistul care integreaza solutii inteligente pentru managementul informatiei
novensys.jpg
Novensys este unul dintre cei mai importanti integratori de solutii complete pentru managementul informatiei din Romania. Novensys ofera seriviicii de consultanta, dezvoltare, implementare si customizare solutii software precum si solutii dezvoltate inhouse.
Portofoliul Novensys reuneste solutii integrate pentru managementul resurselor unei organizatii, BPA, BI, CRM precum si solutii pentru automatizarea proceselor de business, de la sisteme hardware, consumabile si infrastructura hardware la platforme software. » Citeste
INTERVIU
"Ghiseul Unic in Administratia Publica - schimba stilul si sistemul"
niculae_mary.jpg
Afirma Mary Niculae, Director al companiei CG&GC Software Solutions, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului National de Administratie Publica.

Aceasta detaliaza avantajele aduse de introducerea sistemului de Ghiseu Unic in institutiile administratiei publice, influenta asupra modernizarii stilului de lucru in aceste institutii si modul in care el contribuie la realizarea unui control riguros al resurselor. » Citeste
EVENIMENT
O noua companie feroviara ar putea lua fiinta in Romania
tren.jpg
Subsecretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, a anuntat la Radio France International ca o noua companie feroviara ar putea lua fiinta in Romania, companie care va avea vagoane compacte - de dormit, restaurant - si care va face legatura intre orasele principale din tara.
"Vor fi introduse in circulatie trenuri compacte de vagoane de dormit. Va aparea o societate de transport feroviar , numai cu vagoane de dormit si cu vagoane restaurant, care vor face legatura intre principalele orase din tara, spre exemplu Timisoara cu Bucurestiul, Constanta cu Iasiul, Iasiul cu Clujul", a sustinut Constantin Axinia. » Citeste

Vizitatori
counter