administratie.ro

eurourbanism.ro

agroaliment.ro

edumanager.ro

medicalmanager.ro

Data publicarii: Miercuri, 22 Iulie 2009 Alte articole din Salubrizare
 

Municipiul Onesti va avea in curand o moderna statie de transfer a deseurilor

lemnaru_emil.jpgDin cauza unor litigii imobiliare, terenul pe care urma sa se construiasca depozitul ecologic de la Onesti nu a mai putut fi folosit si, in contextul in care termenul acordat de organismele Uniunii Europene a ajuns la final, s-a renuntat la depozit si s-a luat masura ca in municipiu sa se amenajeze o statie de transfer a deseurilor.
"Initial, era prevazut un singur depozit, in Bacau, dupa care s-a stabilit sa se faca si la Onesti unul. Apoi s-a pus problema stabilirii locatiei, pe un teren de 33 de hectare, apartinand Primariei, care trebuia pus la dispozitia Consiliului Judetean Bacau", a precizat primarul municipiului, Emil Lemnaru.

Insa pe terenul respectiv se afla fostul depozit de zgura si cenusa al Termoelectricii, care a acceptat sa-l cedeze doar contra cost, la preturi foarte mari. Municipalitatea onesteana a solicitat sprijin de la nivelul guvernului, care a demarat procedura de preluare a depozitului de zgura, in contul datoriilor pe care Termoelectrica le are fata de bugetul de stat, pentru ca, ulterior, sa-l puna la dispozitia Onestiului, pentru construirea depozitului ecologic de gunoi menajer. Insa astfel de proceduri sunt de durata, iar termenul de conformare ar fi fost depasit, motiv pentru care rezolvarea problemei a necesitat "o alta abordare", dupa cum a precizat primarul Lemnaru. In loc de depozit ecologic, se va realiza o statie de transfer, pe un alt teren, de 9 hectare, care apartine tot municipalitatii onestene si se afla in vecinatatea celor 33 de hectare aflate in litigiu.

Datele tehnice comparative, demonstreaza faptul ca o statie de transfer este mult mai avantajoasa decat un depozit de deseuri. "Din punct de vedere economic, solutia se justifica prin costul redus cu 60 % al investitiei initiale si prin eliminarea costurilor ulterioare, avand in vedere ca, in cazul constructiei unui depozit conform, acesta necesita lucrari permanente de intretinere si extindere, cu scopul mentinerii capacitatii de depozitare, care ar fi cazut in sarcina Municipiului Onesti", a sustinut primarul Emil Lemnaru, care a mai precizat ca depozitul ar fi costat 12 milioane de euro, in timp ce statia ajunge la doar 4 milioane de euro, din care contributia de la bugetul local este de doar 2%.

Primarul Lemnaru a precizat ca statia inseamna, de fapt, o intreaga "platforma de selectie, prelucrare si transfer" si ca doar 40 % din cantitatea de deseuri se vor transfera la depozitul din Bacau, urmand ca, din 2010, cantitatea trasferata sa scada la 30%.


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !


Alte articole din Salubrizare

 


EDITORIAL
Mama crizei gunoaielor
ionita sorin.jpg
"In 2006, Romania a finalizat negocierile pe capitolul Mediu cu promisiunea grandioasa ca va inchide pana in 15 iulie 2009 toate gropile de gunoi neconforme cu standardele UE."
Daca bagati de seama, 15 iulie este maine. Dupa cum banuiesc deja cei care stiu maniera romaneasca de guvernare, pana acum nu s-a facut mare lucru, totul fiind lasat pe ultimul moment. La ora asta, Romania mai are aproximativ 2.300 de depozite traditionale, primitive, din care vreo 50 a par tin marilor orase.
Un editorial de Sorin Ionita publicat in Evenimentul Zilei. » Citeste
The RedPoint
ANALIZA
Charisma & Primavera - eficacitate in administratia publica
charisma_cutie.png
Adoptarea solutiilor informatice integrate care sa permita gestionarea unitara a activitatilor unei institutii publice, de la cele financiar - contabile, bugetare si pana la resurese umane si management de proiect, reprezinta deopotriva alinierea la standardele europene si cresterea eficacitatii acestor institutii. » Citeste
lexus
COMPANIA SAPTAMANII
Novensys - specialistul care integreaza solutii inteligente pentru managementul informatiei
novensys.jpg
Novensys este unul dintre cei mai importanti integratori de solutii complete pentru managementul informatiei din Romania. Novensys ofera seriviicii de consultanta, dezvoltare, implementare si customizare solutii software precum si solutii dezvoltate inhouse.
Portofoliul Novensys reuneste solutii integrate pentru managementul resurselor unei organizatii, BPA, BI, CRM precum si solutii pentru automatizarea proceselor de business, de la sisteme hardware, consumabile si infrastructura hardware la platforme software. » Citeste
INTERVIU
"Ghiseul Unic in Administratia Publica - schimba stilul si sistemul"
niculae_mary.jpg
Afirma Mary Niculae, Director al companiei CG&GC Software Solutions, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului National de Administratie Publica.

Aceasta detaliaza avantajele aduse de introducerea sistemului de Ghiseu Unic in institutiile administratiei publice, influenta asupra modernizarii stilului de lucru in aceste institutii si modul in care el contribuie la realizarea unui control riguros al resurselor. » Citeste
EVENIMENT
O noua companie feroviara ar putea lua fiinta in Romania
tren.jpg
Subsecretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, a anuntat la Radio France International ca o noua companie feroviara ar putea lua fiinta in Romania, companie care va avea vagoane compacte - de dormit, restaurant - si care va face legatura intre orasele principale din tara.
"Vor fi introduse in circulatie trenuri compacte de vagoane de dormit. Va aparea o societate de transport feroviar , numai cu vagoane de dormit si cu vagoane restaurant, care vor face legatura intre principalele orase din tara, spre exemplu Timisoara cu Bucurestiul, Constanta cu Iasiul, Iasiul cu Clujul", a sustinut Constantin Axinia. » Citeste

Vizitatori
counter