administratie.ro

eurourbanism.ro

agroaliment.ro

edumanager.ro

medicalmanager.ro

Data publicarii: Marti, 21 Iulie 2009 Alte articole din Energie termica
 

Datoriile CET-urilor la stat vor fi sterse

cet_govora.jpgDatoriile istorice pe care 35 de centrale termice din tara le au la stat vor fi sterse, pentru a se putea asigura furnizarea energiei termice catre populatie in aceasta iarna, a declarat, luni, vicepremierul Dan Nica, ministru al Administratiei si Internelor, in urma unei intrevederi avute cu ministrul Economiei, Adriean Videanu, precum si cu reprezentanti ai altor autoritati implicate.
Potrivit vicepremierului Nica, datoriile care urmeaza sa fie sterse in urmatoarele trei luni depasesc un miliard de lei.

"Este vitala implicarea Guvernului intr-o perioada de criza, pentru ca iarna trebuie sa asiguram caldura necesara populatiei, tinand cont ca sistemele de incalzire centralizate deservesc peste 1,6 milioane de apartamente, dintre care 575.000 se gasesc numai in Bucuresti. Din pacate, cele peste 35 de CET-uri, care deservesc un numar mare de orase, in acest moment au datorii istorice foarte mari. Sumele depasesc un miliard de lei, ceea ce creeaza probleme foarte mari pentru ca ele atrag dupa sine penalitati", a spus Dan Nica.

El a precizat ca cele mai afectate primarii care au in administrare CET-uri sunt Iasi, Brasov, Pitesti, Focsani si Galati, unde subventiile pentru incalzire, din fonduri locale, depasesc 50%, existand riscul falimentului. "Decizia a fost ca, impreuna, sa asistam fiecare primarie care are in subordinea sa aceste CET-uri, sa depunem diligentele necesare pentru obtinerea aprobarii de ajutor de stat si sa putem radia aceste datorii, inclusiv datoriile istorice", a mentionat Dan Nica.

Potrivit acestuia, stergerea de datorii se refera doar la creantele la stat, nu si datoriile la furnizorii privati. In urma discutiilor de la MAI, vicepremierul Nica a precizat ca Guvernul va trebui sa intervina rapid cu 300 de milioane de lei pentru asigurarea combustibililor necesari CET-urilor, pentru aceasta iarna. "Pentru iarna 2009-2010, avem nevoie de o interventie rapida pentru obtinerea de combustibili, fie ca e vorba de huila, fie ca e vorba de lignit sau pacura, pentru ca toate centralele sa intre in iarna cu cantitati de materiale asigurate. Ministerul de Finante va veni miercuri cu solutia pentru ca sa putem interveni. Noi am gasit modalitatile necesare, suma totala se ridica la circa 300 de milioane de lei, o suma mare", a apreciat Dan Nica.

El a spus ca Executivul va initia un proiect amplu, in valoare de circa 1,5 miliarde de euro, de inlocuire a vechilor CET-uri cu unele noi, pe baza de cogenerare, fondurile utilizate urmand sa fie obtinute inclusiv din vanzarea cotelor pentru emisii de dioxid de carbon. "Decizia pe care am luat-o este sa utilizam sumele de bani pe care le obtinem, inclusiv sumele din vanzarea certificatelor pentru dioxid de carbon, astfel incat sa cream un program national de 1,5 miliarde de euro prin care CET-urile vechi le taiem si intram cu centrale de cogenerare de inalta eficienta", a spus Dan Nica.

Vicepremierul Nica a precizat ca, printr-o decizie a Comisiei Europene, Romania va beneficia de o subventie de 35 de euro pe 1 MWh obtinut in centralele moderne. Oficialii guvernamentali au discutat la MAI si despre posibilitatea reglarii pretului energiei termice, in conditiile diferentelor mari intre costurile de productie si cele de vanzare. "Modalitatea in care putem sa reglam pretul la gigacalorie, pentru a nu mai exista aceasta mare diferenta intre ceea ce inseamna pretul cu care se produce GCal si pretul cu care este vanduta, ceea ce genereaza o suma mare pierduta in fiecare an si o acumulare a acestor datorii. Aceasta chestiune va fi rezolvata in perioada urmatoare", a afirmat vicepremierul Nica.

Dan Nica avut, la sediul MAI, o intalnire de lucru pentru analizarea modului de asigurare a serviciului public de alimentare cu energie termica a populatiei prin sisteme centralizate. La intalnire au fost invitati primari ai principalelor localitati care detin sisteme centralizate de incalzire, precum si reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice si Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei.


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !


Alte articole din Energie termica

 


EDITORIAL
Mama crizei gunoaielor
ionita sorin.jpg
"In 2006, Romania a finalizat negocierile pe capitolul Mediu cu promisiunea grandioasa ca va inchide pana in 15 iulie 2009 toate gropile de gunoi neconforme cu standardele UE."
Daca bagati de seama, 15 iulie este maine. Dupa cum banuiesc deja cei care stiu maniera romaneasca de guvernare, pana acum nu s-a facut mare lucru, totul fiind lasat pe ultimul moment. La ora asta, Romania mai are aproximativ 2.300 de depozite traditionale, primitive, din care vreo 50 a par tin marilor orase.
Un editorial de Sorin Ionita publicat in Evenimentul Zilei. » Citeste
The RedPoint
ANALIZA
Charisma & Primavera - eficacitate in administratia publica
charisma_cutie.png
Adoptarea solutiilor informatice integrate care sa permita gestionarea unitara a activitatilor unei institutii publice, de la cele financiar - contabile, bugetare si pana la resurese umane si management de proiect, reprezinta deopotriva alinierea la standardele europene si cresterea eficacitatii acestor institutii. » Citeste
lexus
COMPANIA SAPTAMANII
Novensys - specialistul care integreaza solutii inteligente pentru managementul informatiei
novensys.jpg
Novensys este unul dintre cei mai importanti integratori de solutii complete pentru managementul informatiei din Romania. Novensys ofera seriviicii de consultanta, dezvoltare, implementare si customizare solutii software precum si solutii dezvoltate inhouse.
Portofoliul Novensys reuneste solutii integrate pentru managementul resurselor unei organizatii, BPA, BI, CRM precum si solutii pentru automatizarea proceselor de business, de la sisteme hardware, consumabile si infrastructura hardware la platforme software. » Citeste
INTERVIU
"Ghiseul Unic in Administratia Publica - schimba stilul si sistemul"
niculae_mary.jpg
Afirma Mary Niculae, Director al companiei CG&GC Software Solutions, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului National de Administratie Publica.

Aceasta detaliaza avantajele aduse de introducerea sistemului de Ghiseu Unic in institutiile administratiei publice, influenta asupra modernizarii stilului de lucru in aceste institutii si modul in care el contribuie la realizarea unui control riguros al resurselor. » Citeste
EVENIMENT
O noua companie feroviara ar putea lua fiinta in Romania
tren.jpg
Subsecretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, a anuntat la Radio France International ca o noua companie feroviara ar putea lua fiinta in Romania, companie care va avea vagoane compacte - de dormit, restaurant - si care va face legatura intre orasele principale din tara.
"Vor fi introduse in circulatie trenuri compacte de vagoane de dormit. Va aparea o societate de transport feroviar , numai cu vagoane de dormit si cu vagoane restaurant, care vor face legatura intre principalele orase din tara, spre exemplu Timisoara cu Bucurestiul, Constanta cu Iasiul, Iasiul cu Clujul", a sustinut Constantin Axinia. » Citeste

Vizitatori
counter