administratie.ro

eurourbanism.ro

agroaliment.ro

edumanager.ro

medicalmanager.ro

Data publicarii: Vineri, 19 Iunie 2009 Alte articole din Evenimente
 

Captarea carbonului, o oportunitate de business impotriva schimbarilor climatice

Romania are sansa de a beneficia, pana in 2015, de unul dintre cele 12 proiecte demonstrative sustinute de Uniunea Europeana in domeniul captarii carbonului.
Aceasta a fost concluzia seminarului "Oportunitati pentru Romania - Tehnologii inovative pentru captarea si stocarea carbonului" organizat de Ambasada britanica la Bucuresti pe 18 iunie.

Evenimentul a adus impreuna oficiali, experti in industria energetica si de reglementare si oameni de afaceri din Romania si Marea Britanie. Acestia au discutat despre politica UE in domeniu si cadrul legislativ din Romania, riscuri versus oportunitati pe piata carbonului, dar si despre potentialul comercial al acestor tehnologii. In plus, cele trei companii britanice invitate au prezentat pasii facuti deja de Marea Britanie in aceasta directie.

Dioxidul de carbon este principalul gaz cu efect de sera care contribuie la schimbarile climatice. Captarea si stocarea carbonului (CSC) este una dintre cele mai promitatoare tehnologii de reducere a emisiilor de CO2 provenite de la instalatiile de mare capacitate pe combustibili fosili. Potrivit expertilor in domeniu, odata testata si devenita viabila, aceasta tehnologie poate contribui in proportie de 15% - 55% la reducerile de emisii de dioxid de carbon recomandabile pentru evitarea celor mai severe efecte ale schimbarilor climatice.

Prezent la deschiderea evenimentului, ambasadorul britanic Robin Barnett a punctat: "Sistemul energetic bazat pe carbune este responsabil de mare parte din emisiile poluante. Ne trebuie asadar un sistem neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. In acelasi timp, insa ramanem dependenti de carbune in urmatorii zeci de ani. Cum rezolvam aceasta dilema? Captarea si stocarea carbonului poate ajuta la utilizarea carbunelui intr-un mod compatibil cu protectia mediului. Tocmai de aceea, Marea Britanie si-a propus sa acorde autorizatii noi de functionare numai acelor termocentrale care vor pune in functiune instalatii de captare si stocare a carbonului. Incurajam si alte state dependente de resursele de carbune, inclusiv Romania, sa mearga in aceeasi directie."

In 2008, Uniunea Europeana a adoptat un pachet legislativ ambitios cu privire la energie si schimbari climatice. Promovat si sprijinit de Marea Britanie, acesta include si un mecanism de stimulare, inclusiv financiara, a proiectelor CSC, a caror valoare totala este estimata la 6 - 9 miliarde de euro, in functie de pretul carbonului. Mai multe state europene, inclusiv Romania si-au aratat deja interesul de a dezvolta un proiect demonstrativ.


Pentru a fi in permanenta la curent cu ultimele noutati si informatii din domeniu,

aboneaza-te gratuit la Newsletter !


Alte articole din Evenimente

 


EDITORIAL
Mama crizei gunoaielor
ionita sorin.jpg
"In 2006, Romania a finalizat negocierile pe capitolul Mediu cu promisiunea grandioasa ca va inchide pana in 15 iulie 2009 toate gropile de gunoi neconforme cu standardele UE."
Daca bagati de seama, 15 iulie este maine. Dupa cum banuiesc deja cei care stiu maniera romaneasca de guvernare, pana acum nu s-a facut mare lucru, totul fiind lasat pe ultimul moment. La ora asta, Romania mai are aproximativ 2.300 de depozite traditionale, primitive, din care vreo 50 a par tin marilor orase.
Un editorial de Sorin Ionita publicat in Evenimentul Zilei. » Citeste
The RedPoint
ANALIZA
Charisma & Primavera - eficacitate in administratia publica
charisma_cutie.png
Adoptarea solutiilor informatice integrate care sa permita gestionarea unitara a activitatilor unei institutii publice, de la cele financiar - contabile, bugetare si pana la resurese umane si management de proiect, reprezinta deopotriva alinierea la standardele europene si cresterea eficacitatii acestor institutii. » Citeste
lexus
COMPANIA SAPTAMANII
Novensys - specialistul care integreaza solutii inteligente pentru managementul informatiei
novensys.jpg
Novensys este unul dintre cei mai importanti integratori de solutii complete pentru managementul informatiei din Romania. Novensys ofera seriviicii de consultanta, dezvoltare, implementare si customizare solutii software precum si solutii dezvoltate inhouse.
Portofoliul Novensys reuneste solutii integrate pentru managementul resurselor unei organizatii, BPA, BI, CRM precum si solutii pentru automatizarea proceselor de business, de la sisteme hardware, consumabile si infrastructura hardware la platforme software. » Citeste
INTERVIU
"Ghiseul Unic in Administratia Publica - schimba stilul si sistemul"
niculae_mary.jpg
Afirma Mary Niculae, Director al companiei CG&GC Software Solutions, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului National de Administratie Publica.

Aceasta detaliaza avantajele aduse de introducerea sistemului de Ghiseu Unic in institutiile administratiei publice, influenta asupra modernizarii stilului de lucru in aceste institutii si modul in care el contribuie la realizarea unui control riguros al resurselor. » Citeste
EVENIMENT
O noua companie feroviara ar putea lua fiinta in Romania
tren.jpg
Subsecretarul de stat in Ministerul Transporturilor, Constantin Axinia, a anuntat la Radio France International ca o noua companie feroviara ar putea lua fiinta in Romania, companie care va avea vagoane compacte - de dormit, restaurant - si care va face legatura intre orasele principale din tara.
"Vor fi introduse in circulatie trenuri compacte de vagoane de dormit. Va aparea o societate de transport feroviar , numai cu vagoane de dormit si cu vagoane restaurant, care vor face legatura intre principalele orase din tara, spre exemplu Timisoara cu Bucurestiul, Constanta cu Iasiul, Iasiul cu Clujul", a sustinut Constantin Axinia. » Citeste

Vizitatori
counter